
Opinie ekspertów nie pozostawiają cienia wątpliwości – rola odżywiania organizmu pacjentów w walce z chorobą, zwłaszcza najpoważniejszą chorobą przewlekłą wymagającą zastosowania leczenia chemio i radioterapią jest co najmniej równorzędna.
Podkreślają Oni, iż 𝗼𝗱𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗮𝗻𝗶𝗲 𝗽𝗮𝗰𝗷𝗲𝗻𝘁𝗮 𝘄 𝘄𝗮𝗹𝗰𝗲 𝘇 𝘁𝗮̨ 𝗰𝗵𝗼𝗿𝗼𝗯𝗮̨ 𝗷𝗲𝘀𝘁 𝘀𝘇𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼́𝗹𝗻𝗶𝗲 𝗶𝘀𝘁𝗼𝘁𝗻𝗲, ponieważ walczy on nie tylko z samą chorobą, ale również z bardzo agresywnym, toksycznym leczeniem.
Dziś przytaczamy Wam 𝘄𝘆𝗽𝗼𝘄𝗶𝗲𝗱𝘇𝗶 𝗘𝗸𝘀𝗽𝗲𝗿𝘁𝗼́𝘄 – 𝗟𝗲𝗸𝗮𝗿𝘇𝘆 𝗭̇𝘆𝘄𝗶𝗲𝗻𝗶𝗼𝘄𝗰𝗼́𝘄, na co dzień pracujących z pacjentami będącymi w trakcie leczenie onkologicznego, są to:
• dr n. med. Aleksandra Kapała, specjalistka w dziedzinie onkologii klinicznej, chorób wewnętrznych oraz żywienia klinicznego, kierownika Kliniki Żywienia Klinicznego w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie
• dr hab. n. med. Przemysław Matras, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
• dr n. med. Marcin Ekiert z Katedry Onkologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
• dr n. med. Sławomir Michalak z Katedry i Kliniki Neurologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu,
• prof. Krzysztof Giannopoulos, kierownika Zakładu Hematoonkologii Doświadczalnej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
• prof. Jacek Jassem, kierownika Katedry i Kliniki Onkologii i Radioterapii w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Autora ponad 700 prac naukowych, a także kilku patentów
𝗽𝗼𝗱𝗸𝗿𝗲𝘀́𝗹𝗮𝗷𝗮̨𝗰𝘆𝗰𝗵 𝗿𝗼𝗹𝗲̨ 𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗲𝗻𝗶𝗮 𝗽𝗮𝗰𝗷𝗲𝗻𝘁𝗮 w walce z najpoważniejszą chorobą przewlekłą.

„Warto przypomnieć, że zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dotyczącymi prowadzenia terapii przeciwnowotworowej, każdy Pacjent, u którego rozpoznaje się nowotwór i wdraża leczenie onkologiczne, powinien zostać skonsultowany przez specjalistę żywienia klinicznego1” (dr n. med. A. Kapała).

„Trzeba (…) pamiętać, że każdy rodzaj nowotworu przebiega z niedożywieniem. Pierwszym objawem choroby nowotworowej, niespecyficznym, jest niezamierzona utrata masy ciała. I to jest również pierwszy objaw niedożywienia2” (dr hab. n. med. P. Matras).

„Około 30 procent Pacjentów przyjmowanych do szpitala, już jest niedożywionych. Ale bardziej zatrważające jest to, że połowa Pacjentów przyjmowanych do szpitala, nabywa lub pogłębia niedożywienie w warunkach szpitalnych2” (dr hab. n. med. P. Matras).
„Ponad 30 proc. chorych ma wskazania do interwencji żywieniowej, a otrzymało ją z tej puli Pacjentów zaledwie 20 proc. A jakie żywienie otrzymała reszta chorych? Dietę doustną o niejasnym składzie i przeznaczeniu1” (dr n. med. A. Kapała).

„Dziś mamy już bardzo silne dowody, które wskazują, że żywienie kliniczne wpływa na losy chorego i nie tylko poprawia jakość jego życia, ale realnie wpływa na jego długość, o czym należy wciąż przypominać klinicystom1” (dr n. med. A. Kapała).

„Lekarze dysponują skalami, które pozwalają im na dokonanie (…) oceny, niestety, zbyt rzadko jeszcze po nie sięgają. Obserwujemy także, że nawet jeśli taka ocena zostanie przeprowadzona, to robione to jest tylko w celu właściwego uzupełnienia dokumentacji medycznej. Lekarze, po dokonaniu oceny, najczęściej nie wyciągają wniosków i nie podejmują interwencji przynoszącej korzyści chorym1” (dr n. med. A. Kapała).

„Wszystkie metody systemowego leczenia nowotworów wiążą się z ryzykiem działań niepożądanych. Osoby starsze stanowią grupę ryzyka wystąpienia powikłań, które mogą znacząco wpływać na przebieg leczenia, jego skuteczność oraz jakość życia, a także nasilać istniejące dolegliwości oraz choroby towarzyszące3” (dr. n. med. M. Ekiert).
„Powikłania ze strony ośrodkowego układu nerwowego obejmują: zespół polekowego uszkodzenia mózgu, tylną odwróconą encefalopatię, łagodną lub ciężką martwiczą encefalopatię. Natomiast powikłania ze strony obwodowego układu nerwowego to najczęściej: polineuropatia czuciowa oraz mieszana polineuropatia czuciowo-ruchowa4” (dr. n. med. S. Michalak).
„Najczęściej powikłania neurologiczne powodują takie chemioterapeutyki, jak: cisplatyna, arabinozyd cytozyny, ifosfamid, metotreksat, taksany i alkaloidy barwinka4” (dr. n. med. S. Michalak).
„Powikłania w postaci mielotoksyczności towarzyszą chemioterapii. Te bardziej nasilone dotyczą do 30 procent chorych5” (prof. K. Giannopoulos).
„W niedawnym badaniu obejmującym chore na raka piersi, czyli największą populację chorych onkologicznych, wykazano, że ryzyko pojawienia się [wtórnej] ostrej białaczki szpikowej zwiększa się 2,5 krotnie5” (prof. K. Giannopoulos).
Prof. Jacek Jassem podkreślił, że „jako stary onkolog” dokładnie wiedział, co będzie się z nim działo następnego dnia po zastosowaniu terapii, za miesiąc, za pół roku. Spodziewał się, jaki będzie efekt leczenia, jakie będą objawy niepożądane.
Mimo tej wiedzy wszystko, co przeżył, było dla niego zupełnie nowym doświadczeniem. – Co innego wiedzieć, jakie są objawy chemioterapii, a co innego je przeżyć – ocenił.

Każde z naszych badań jednoznacznie dowiodło, że 𝗱𝗼𝘀𝘁𝗮𝗿𝗰𝘇𝗮𝗻𝗶𝗲 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗺𝗼𝘄𝗶 𝘁ł𝘂𝘀𝘇𝗰𝘇𝗼́𝘄 zgodnych z jego genetyczno-fizjologicznym zapotrzebowaniem jest warunkiem koniecznym do uruchomienia głównych procesów immunologicznych, neurologicznych przeciwzapalnych, krwiotwórczych i regeneracyjnych ponieważ 𝘀𝗮̨ 𝗼𝗻𝗲 𝘁ł𝘂𝘀𝘇𝗰𝘇𝗼𝘇𝗮𝗹𝗲𝘇̇𝗻𝗲.

Jedyną tak szeroką kompozycją niezbędnych organizmowi pacjenta wyższych tłuszczów budulcowych jest 𝗕𝗶𝗼𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗲𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗜𝗺𝗺𝘂𝗻𝗼 & 𝗡𝗲𝘂𝗿𝗼 𝗟𝗶𝗽𝗶𝗱𝘀 – 𝟰 𝗿𝗼𝗱𝘇𝗮𝗷𝗲 𝗼𝗹𝗲𝗷𝗼́𝘄 𝗿𝘆𝗯𝗶𝗰𝗵 𝗼 𝗯𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝘇𝗻𝘆𝗺 𝘀𝗸ł𝗮𝗱𝘇𝗶𝗲 (𝘇̇𝘆𝘄𝗻𝗼𝘀́𝗰́ 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗷𝗮𝗹𝗻𝗲𝗴𝗼 𝗽𝗿𝘇𝗲𝘇𝗻𝗮𝗰𝘇𝗲𝗻𝗶𝗮 𝗺𝗲𝗱𝘆𝗰𝘇𝗻𝗲𝗴𝗼).
Dlatego właśnie tak kluczowym dla organizmu pacjenta w celu wytworzenia fundamentalnych efektów obronno-regeneracyjnych, których nie można uzyskać w żaden inny sposób ponieważ wytwarzane są nadrzędnymi procesami tłuszczozależnymi, jest stosowanie równolegle z leczeniem onkologicznym 𝗕𝗶𝗼𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗲𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗜𝗺𝗺𝘂𝗻𝗼 & 𝗡𝗲𝘂𝗿𝗼 𝗟𝗶𝗽𝗶𝗱𝘀 (𝘇̇𝘀𝗽𝗺).

Te tak fundamentalne efekty uzyskali również pacjenci leczeni chirurgicznie z powodu onkologicznej choroby jelita grubego, opis badania dla specjalistów żywienia
————————