Jak ważne jest 𝘄ł𝗮𝘀́𝗰𝗶𝘄𝗲 𝗼𝗱𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗮𝗻𝗶𝗲 organizmu człowieka, uruchamiające jego wszystkie zdolności obronno-regeneracyjne, w trakcie leczenia 𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗼 𝗶 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗮̨ oraz 𝗰𝗵𝗶𝗿𝘂𝗿𝗴𝗶𝗮̨ raka płuca i jelita grubego?
Opinie ekspertów nie pozostawiają cienia wątpliwości – 𝗿𝗼𝗹𝗮 𝗼𝗱𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗮𝗻𝗶𝗮 organizmu pacjentów w walce z chorobami nowotworowymi wymagającą zastosowania leczenia chemio i radioterapią oraz chirurgią, jest co najmniej 𝗿𝗼́𝘄𝗻𝗼𝗿𝘇𝗲̨𝗱𝗻𝗮.
Podkreślają Oni, iż 𝗼𝗱𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗮𝗻𝗶𝗲 𝗽𝗮𝗰𝗷𝗲𝗻𝘁𝗮 𝘄 𝘄𝗮𝗹𝗰𝗲 z chorobami nowotworowymi, jest szczególnie istotne, ponieważ walczy on nie tylko z samą chorobą, ale również z bardzo agresywnym, toksycznym leczeniem.
Dziś przytaczamy Wam 𝘄𝘆𝗽𝗼𝘄𝗶𝗲𝗱𝘇𝗶 𝗘𝗸𝘀𝗽𝗲𝗿𝘁𝗼́𝘄 – 𝗟𝗲𝗸𝗮𝗿𝘇𝘆 𝗭̇𝘆𝘄𝗶𝗲𝗻𝗶𝗼𝘄𝗰𝗼́𝘄, na co dzień pracujących z pacjentami będącymi w trakcie leczenie onkologicznego, są to:
• dr n. med. Aleksandra Kapała, specjalistka w dziedzinie onkologii klinicznej, chorób wewnętrznych oraz żywienia klinicznego, kierownika Kliniki Żywienia Klinicznego w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie
• dr hab. n. med. Przemysław Matras, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
• dr n. med. Marcin Ekiert z Katedry Onkologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
• dr n. med. Sławomir Michalak z Katedry i Kliniki Neurologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu,
• prof. Krzysztof Giannopoulos, kierownik Zakładu Hematoonkologii Doświadczalnej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie,
• prof. Jacek Jassem, kierownik Katedry i Kliniki Onkologii i Radioterapii w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Autor ponad 700 prac naukowych, a także kilku patentów 𝗽𝗼𝗱𝗸𝗿𝗲𝘀́𝗹𝗮𝗷𝗮̨𝗰𝘆𝗰𝗵 𝗿𝗼𝗹𝗲̨ 𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗲𝗻𝗶𝗮 𝗽𝗮𝗰𝗷𝗲𝗻𝘁𝗮 w walce z najpoważniejszą chorobą przewlekłą.
„𝗖𝘇𝗲̨𝘀𝘁𝗼 𝘀𝗽𝗼𝘁𝘆𝗸𝗮𝗺𝘆 𝘀𝗶𝗲̨ 𝘇 𝗽𝘆𝘁𝗮𝗻𝗶𝗲𝗺, 𝗰𝘇𝘆 𝗸𝗮𝘇̇𝗱𝘆 𝗣𝗮𝗰𝗷𝗲𝗻𝘁 𝗰𝗵𝗼𝗿𝘂𝗷𝗮̨𝗰𝘆 𝗻𝗮 𝗻𝗼𝘄𝗼𝘁𝘄𝗼́𝗿 𝗽𝗼𝘄𝗶𝗻𝗶𝗲𝗻 𝗼𝘁𝗿𝘇𝘆𝗺𝗮𝗰́ 𝘄𝘀𝗽𝗮𝗿𝗰𝗶𝗲 𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗲𝗻𝗶𝗼𝘄𝗲. 𝗝𝗮𝗸 𝘁𝗼 𝘄𝘆𝗴𝗹𝗮̨𝗱𝗮 𝘄 𝗽𝗿𝗮𝗸𝘁𝘆𝗰𝗲?”
„Warto przypomnieć, że zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dotyczącymi prowadzenia terapii przeciwnowotworowej, każdy Pacjent, u którego rozpoznaje się nowotwór i wdraża leczenie onkologiczne, powinien zostać skonsultowany przez specjalistę żywienia klinicznego1” (dr n. med. A. Kapała).
„𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝗼𝗱𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗲𝗻𝗶𝗲 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗺𝘂 𝗺𝗮 𝘀𝘇𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼́𝗹𝗻𝗲 𝘇𝗻𝗮𝗰𝘇𝗲𝗻𝗶𝗲 𝘇𝘄ł𝗮𝘀𝘇𝗰𝘇𝗮 𝗱𝗹𝗮 𝗣𝗮𝗰𝗷𝗲𝗻𝘁𝗼́𝘄 𝗼𝗻𝗸𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝘇𝗻𝘆𝗰𝗵?”
„Trzeba (…) pamiętać, że każdy rodzaj nowotworu przebiega z niedożywieniem. Pierwszym objawem choroby nowotworowej, niespecyficznym, jest niezamierzona utrata masy ciała. I to jest również pierwszy objaw niedożywienia2” (dr hab. n. med. P. Matras).
„𝗝𝗮𝗸 𝘀𝘇𝗲𝗿𝗼𝗸𝗮 𝗷𝗲𝘀𝘁 𝘀𝗸𝗮𝗹𝗮 𝘁𝗲𝗴𝗼 𝘇𝗷𝗮𝘄𝗶𝘀𝗸𝗮?”
„Około 30 procent Pacjentów przyjmowanych do szpitala, już jest niedożywionych. Ale bardziej zatrważające jest to, że połowa Pacjentów przyjmowanych do szpitala, nabywa lub pogłębia niedożywienie w warunkach szpitalnych2” (dr hab. n. med. P. Matras).
„Ponad 30 proc. chorych ma wskazania do interwencji żywieniowej, a otrzymało ją z tej puli Pacjentów zaledwie 20 proc. A jakie żywienie otrzymała reszta chorych? Dietę doustną o niejasnym składzie i przeznaczeniu1” (dr n. med. A. Kapała).
Eksperci mówią jasno – żywienie jest równorzędnym elementem opieki nad chorym, obok chemio- czy radioterapii.
„Dziś mamy już bardzo silne dowody, które wskazują, że żywienie kliniczne wpływa na losy chorego i nie tylko poprawia jakość jego życia, ale realnie wpływa na jego długość, o czym należy wciąż przypominać klinicystom1” (dr n. med. A. Kapała).
„𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘇𝗮𝘁𝗲𝗺, 𝗺𝗶𝗺𝗼 𝗿𝗲𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝗰𝗷𝗶 𝗶 𝘇𝗮𝗹𝗲𝗰𝗲𝗻́, 𝘄 𝗽𝗿𝗮𝗸𝘁𝘆𝗰𝗲 𝗻𝗶𝗲 𝘄𝗱𝗿𝗮𝘇̇𝗮 𝘀𝗶𝗲̨ 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘄𝗲𝗻𝗰𝗷𝗶 𝘇̇𝘆𝘄𝗶𝗲𝗻𝗶𝗼𝘄𝗲𝗷?
„Lekarze dysponują skalami, które pozwalają im na dokonanie oceny, niestety, zbyt rzadko jeszcze po nie sięgają. Obserwujemy także, że nawet jeśli taka ocena zostanie przeprowadzona, to robione to jest tylko w celu właściwego uzupełnienia dokumentacji medycznej. Lekarze, po dokonaniu oceny, najczęściej nie wyciągają wniosków i nie podejmują interwencji przynoszącej korzyści chorym1” (dr n. med. A. Kapała).
„𝗭 𝗷𝗮𝗸𝗶𝗺𝗶 𝗱𝘇𝗶𝗮ł𝗮𝗻𝗶𝗮𝗺𝗶 𝗻𝗶𝗲𝗽𝗼𝘇̇𝗮̨𝗱𝗮𝗻𝘆𝗺𝗶 𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗶 𝗺𝘂𝘀𝗶 𝘀𝗶𝗲̨ 𝗹𝗶𝗰𝘇𝘆𝗰́ 𝗣𝗮𝗰𝗷𝗲𝗻𝘁?”
„Wszystkie metody systemowego leczenia nowotworów wiążą się z ryzykiem działań niepożądanych. Osoby starsze stanowią grupę ryzyka wystąpienia powikłań, które mogą znacząco wpływać na przebieg leczenia, jego skuteczność oraz jakość życia, a także nasilać istniejące dolegliwości oraz choroby towarzyszące” (dr. n. med. M. Ekiert).
„Powikłania ze strony ośrodkowego układu nerwowego obejmują: zespół polekowego uszkodzenia mózgu, tylną odwróconą encefalopatię, łagodną lub ciężką martwiczą encefalopatię. Natomiast powikłania ze strony obwodowego układu nerwowego to najczęściej: polineuropatia czuciowa oraz mieszana polineuropatia czuciowo-ruchowa4” (dr. n. med. S. Michalak).
„Najczęściej powikłania neurologiczne powodują takie chemioterapeutyki, jak: cisplatyna, arabinozyd cytozyny, ifosfamid, metotreksat, taksany i alkaloidy barwinka4” (dr. n. med. S. Michalak).
„Powikłania w postaci mielotoksyczności towarzyszą chemioterapii. Te bardziej nasilone dotyczą do 30 procent chorych” (prof. K. Giannopoulos).
„W niedawnym badaniu obejmującym chore na raka piersi, czyli największą populację chorych onkologicznych, wykazano, że ryzyko pojawienia się [wtórnej] ostrej białaczki szpikowej zwiększa się 2,5 krotnie” (prof. K. Giannopoulos).
Prof. Jacek Jassem podkreślił, że „jako stary onkolog” dokładnie wiedział, co będzie się z nim działo następnego dnia po zastosowaniu terapii, za miesiąc, za pół roku. Spodziewał się, jaki będzie efekt leczenia, jakie będą objawy niepożądane.
Mimo tej wiedzy wszystko, co przeżył, było dla niego zupełnie nowym doświadczeniem. Co innego wiedzieć, jakie są objawy chemioterapii, a co innego je przeżyć – ocenił.
Jak wskazali powyżej eksperci, odżywianie jest fundamentem skuteczności leczenia, bo bez biologicznych źródeł substancji odżywczych organizm człowieka choruje.
Na czele właściwego genetycznie i fizjologicznie odżywiania stoją 𝘁ł𝘂𝘀𝘇𝗰𝘇𝗲 w postaci wielorodzajowych kompozycji 𝗼𝗹𝗲𝗷𝗼́𝘄 𝗿𝘆𝗯𝗶𝗰𝗵 o biologicznym składzie.
Dowiodła tego firma Marinex International:
𝟱 latami pracy naukowo-badawczej, przeprowadzając w 𝟮𝟮 ośrodkach naukowych i medycznych w Polsce, Danii i USA, blisko 𝟱𝟬 badań naukowych u pacjentów przyjmujących specjalistyczne kompozycje olejów rybich.
Każde z naszych badań wykazało jednoznacznie, że 𝗱𝗼𝘀𝘁𝗮𝗿𝗰𝘇𝗮𝗻𝗶𝗲 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗺𝗼𝘄𝗶 𝘁ł𝘂𝘀𝘇𝗰𝘇𝗼́𝘄 zgodnych z jego genetyczno-fizjologicznym zapotrzebowaniem jest warunkiem 𝗸𝗼𝗻𝗶𝗲𝗰𝘇𝗻𝘆𝗺 do 𝘂𝗿𝘂𝗰𝗵𝗼𝗺𝗶𝗲𝗻𝗶𝗮 głównych procesów 𝗶𝗺𝗺𝘂𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝘇𝗻𝘆𝗰𝗵, 𝗻𝗲𝘂𝗿𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝘇𝗻𝘆𝗰𝗵, 𝗽𝗿𝘇𝗲𝗰𝗶𝘄𝘇𝗮𝗽𝗮𝗹𝗻𝘆𝗰𝗵, 𝗸𝗿𝘄𝗶𝗼𝘁𝘄𝗼́𝗿𝗰𝘇𝘆𝗰𝗵 𝗶 𝗿𝗲𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗰𝘆𝗷𝗻𝘆𝗰𝗵 ponieważ są one 𝘁ł𝘂𝘀𝘇𝗰𝘇𝗼𝘇𝗮𝗹𝗲𝘇̇𝗻𝗲.
Jedyną tak szeroką kompozycją niezbędnych organizmowi pacjenta wyższych tłuszczów budulcowych jest 𝗕𝗶𝗼𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗲𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗜𝗺𝗺𝘂𝗻𝗼 & 𝗡𝗲𝘂𝗿𝗼 𝗟𝗶𝗽𝗶𝗱𝘀 – 𝟰 𝗿𝗼𝗱𝘇𝗮𝗷𝗲 𝗼𝗹𝗲𝗷𝗼́𝘄 𝗿𝘆𝗯𝗶𝗰𝗵 𝗼 𝗯𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝘇𝗻𝘆𝗺 𝘀𝗸ł𝗮𝗱𝘇𝗶𝗲 – o statusie żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Dlatego właśnie tak 𝗸𝗹𝘂𝗰𝘇𝗼𝘄𝘆𝗺 dla 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗺𝘂 𝗽𝗮𝗰𝗷𝗲𝗻𝘁𝗮, jest stosowanie BioMarineMedical Immuno &Neuro Lipids (żspm).równolegle z leczeniem onkologicznym w celu wytworzenia fundamentalnych efektów obronno-regeneracyjnych.
Należy również podkreślić, że BioMarineMedical Immuno &Neuro Lipids (żspm). otrzymał 𝗷𝗲𝗱𝘆𝗻𝗮̨ w Polsce i w Europie 𝗢𝗳𝗶𝗰𝗷𝗮𝗹𝗻𝗮̨ 𝗥𝗲𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝗰𝗷𝗲̨ 𝗭̇𝘆𝘄𝗶𝗲𝗻𝗶𝗼𝘄𝗮̨ 𝗗𝗶𝗲𝘁𝗲𝘁𝘆𝗸𝗼́𝘄 𝗞𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰𝘇𝗻𝘆𝗰𝗵 do stosowania z chemio i radioterapią, która jest wynikiem 𝗿𝗮𝘁𝘂𝗷𝗮̨𝗰𝘆𝗰𝗵 𝘇𝗱𝗿𝗼𝘄𝗶𝗲 𝗶 𝘇̇𝘆𝗰𝗶𝗲 𝗲𝗳𝗲𝗸𝘁𝗼́𝘄, jakie wytworzył 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗺 𝗰𝘇ł𝗼𝘄𝗶𝗲𝗸𝗮 w badaniu naukowym u pacjentów z zaawansowanym stadium niedrobnokomorkowego 𝗻𝗼𝘄𝗼𝘁𝘄𝗼𝗿𝘂 𝗽ł𝘂𝗰𝗮, przeprowadzonym w Wojewódzkim Wielospecjalistycznym Centrum Onkologii i Traumatologii im. M. Kopernika w Łodzi
https://biomarinemedical.pl/rekomendacja-zywieniowa-w…
Te 𝘁𝗮𝗸 𝗳𝘂𝗻𝗱𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗻𝗲 𝗲𝗳𝗲𝗸𝘁𝘆 uzyskali również pacjenci leczeni chirurgicznie z powodu 𝗻𝗼𝘄𝗼𝘁𝘄𝗼𝗿𝘂 𝗷𝗲𝗹𝗶𝘁𝗮 𝗴𝗿𝘂𝗯𝗲𝗴𝗼 – opis badania dla specjalistów żywienia
>> https://marinex.com.pl/specjalisci/zywnosc-medyczna/nowotwory/
————————————
Bibliografia :
Pełna bibliografia cytowań znajduje się na stronie >> https://marinex.com.pl/spe…/zywnosc-medyczna/nowotwory/…